Informatieblad seniorenvereniging KBO Aarle-Rixtel juli/augustus 2024

 

Tweeduizendvierentwintig en een ½
(Ton Schepers, voorzitter)

Heeft u dat ook wel eens? Dat de kop van een artikel bepaalt of u wel of niet verder leest. En dat u aan het eind van het lezen van het stuk denkt, ‘ik had naar aanleiding van de kop toch net even wat anders verwacht”.
Een kop boven een artikel dekt niet altijd voor iedereen de lading. De kop boven dit artikel wil niks meer of minder zeggen dan dat we de helft van dit jaar achter de rug hebben. Kijken we dan terug naar de eerste helft of vooruit naar de tweede? Hoewel we er van alle kanten op worden gewezen dat we vandaag moeten nadenken over morgen is het niet verkeerd om soms stil te staan bij wat gisteren of nog verder in het verleden is gebeurd. Voor terug denken aan het verleden is mijmeren misschien een beter woord. Daar moeten we wel meer tijd insteken. Ons verleden heeft immers met zekerheid langer geduurd dan onze toekomst. Wat is er ontspannener dan te mijmeren over vooral de leuke dingen uit het verleden, daarbij in slaap te vallen om daarna met een glimlach wakker te worden? Aan het verleden kunnen we niks meer veranderen. Niet aan de leuke dingen en niet aan minder aangename gebeurtenissen. Hoogstens kunnen we ervaringen uit het verleden meenemen naar de tijd die voor ons ligt.
Met de uitspraak, ‘ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’, moet wel rekening worden gehouden. Uitgaan van dat wat was ook blijft en terugkeert is niet vanzelfsprekend.

Negatieve berichten over de vergrijzing mogen ons echter niet gaan verleiden tot doemdenken. Prakkezeer alleen over zaken waar je invloed op hebt. Het heeft geen zin dat we ons zorgen maken over zaken die buiten ons om toch gebeuren. Zorg voor goede sociale contacten waar je voor het geval het nodig mocht zijn een beroep op kunt doen.
Onze Seniorenvereniging biedt door het organiseren van allerlei activiteiten mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en uw netwerk uit te breiden. Maak daar gebruik van. Al degenen waarvoor de kop van dit stukje voldoende aanleiding is geweest om het helemaal tot hier te lezen wens ik een heerlijke zomer.

Zij die nog van een vakantie gaan genieten veel plezier en kom veilig weer thuis. Graag zien wij u daarna weer terug bij een van onze activiteiten in de tweede helft van tweeduizendvierentwintig.

Fijne vakantie!

 

Excursie Waterbuffelboerderij op 29 mei
(Jan van Doren)

Met 17 personen vertrokken we vanaf het kerkplein naar Heeswijk Dinther waar het bedrijf van Jan en Lian van den Hurk, in het buitengebied, is gevestigd.
We werden ontvangen in een ruimte die veel lijkt op een broeikas maar in hun bedrijf fungeert als ontvangstruimte.
Na een hartelijke ontvangst genoten we van een heerlijke taartpunt met koffie of thee. Denk je bij het woord Buffels direct aan oude TV series als Bonanza en Rawhide dan zit je een beetje op het verkeerde pad. Vandaag geen revolvers of lasso’s, alles vreedzaam en gemoedelijk.

De buffelboerderij was voorheen een melkveebedrijf met koeien, maar had erg veel tegenslag omdat bij vele drachtige koeien het kalfje doodgeboren werd. Na onderzoek is gebleken dat hondenpoep hier de oorzaak van was. De poep die voorkomt in het weidegras en ook in hooi bevat parasieten waartegen de koe zelf wel bestand is maar het kalfje niet. Een simpel bordje of een gesprek met een hondenbezitter heeft tegenwoordig helaas weinig resultaat.

In 2018 bezocht Jan in Boxtel een waterbuffelbedrijf en kwam heel enthousiast thuis. Hij vertelde Lian over de prachtige dieren en na veel wikken en wegen besloten ze de stap te wagen. Ze kochten 60 drachtige buffels in Italië in de hoop dat de kalfjes van de buffels wel bestand zouden zijn tegen de parasieten en in mei 2021 werd het eerste waterbuffelkalfje gezond en wel geboren. Bij een pasgeboren kalfje wordt twee weken nauwgezet in de gaten gehouden of het voldoende eet, drinkt en poept.
In die tijd drinkt het alleen melk van haar eigen moeder. Je kunt meteen al de aanzet van de hoorntjes voelen.

Een meisje wordt een vaarskalfje genoemd en een jongen noemt men een stierkalfje. De stierkalfjes worden verkocht aan collega- bedrijven waar ze verder opgefokt worden en zelf kopen ze stiertjes van die bedrijven om inteelt te voorkomen. Er zijn nogal wat verschillen tussen koeien en waterbuffels. Zo maakt de buffel een knorgeluid en vertoeven ze graag in de modder, ook zijn ze nogal koppig en nieuwsgierig.

De hoorns steken niet dreigend naar voren maar liggen naar achter gebogen. Een koe geeft gemiddeld 30 liter melk per dag en dat ongeveer 6 jaar lang en een waterbuffel geeft maar 8 liter maar dan wel 20 jaar lang. Het vlees van de waterbuffel heeft ook een iets andere smaak.
Die smaak is een vleugje wilder en zoeter. Lian, die ons door de diverse stallen leidde, vertelde ook over de favoriete stier, die Daan heet. Deze meneer mag flink zijn best doen. Hij heeft afgelopen jaar 36 buffels gedekt en daarvan zijn 33 drachtig geworden.
Na 10 maanden is de buffel uitgeteld en wordt het kalf geboren. Maar het juiste moment is niet te bepalen. Aan het gedrag van de moeder is niks te merken. Het melken gebeurt niet zoals dat bij koeien het geval is. De dames kunnen een voor een naar een melkrobot toelopen waar dan verder alles automatisch verloopt. Speen voor speen wordt aangesloten en vervolgens leeg gemolken.

Als een speen geen melk meer geeft valt de cub vanzelf naar onder. Als alle spenen leeg zijn en dus ook alle cubs los, krijgt de dame een lekkere beloning waarna ze het melkstation verlaat en zodoende plaats maakt voor de volgende. Heel het gebeuren wordt geregeld, bestuurd en geregistreerd door een computer. Alles wordt bijgehouden, er is precies te zien hoeveel elke speen geleverd heeft en van welk dier het geleverde is. Ook het gewicht van de dames wordt op die manier bijgehouden compleet met waarschuwingssysteem bij overmatig gewichtsverlies of storingen aan de robot dan wel procedurefouten van de dame in kwestie. Uiteraard is er enige hulp nodig bij een buffel die voor het eerst gemolken moet worden. Persoonlijke begeleiding van de boer of boerin zorgt er voor dat na een of twee melkbeurten geen hulp meer nodig is.

Na de rondleiding kreeg eenieder de kans om in het winkeltje een of meerdere producten te kopen. Tot slot een warm applaus voor Lian die, op een plezierige manier, alles heel duidelijk heeft uitgelegd.

 

Dagtocht KBO, donderdag 30 mei
(Ria Bekkers)

Donderdag 30 mei was het jaarlijks uitstapje van de KBO. 66 Leden hadden zich voor deze reis aangemeld.

Doordat het al dagen geregend had vreesde iedereen het ergste voor het weer, maar gelukkig waren de weergoden ons goedgezind en werd het een mooie dag, zonder regen. De mensen hadden er allemaal zin in want er was niemand te laat.

Nadat iedereen zijn plekje had gevonden en de chauffeur zich had voorgesteld, kon de reis naar het mooie Millingen aan de Rijn beginnen, waar om 10.00 uur de koffie met kwarktaart voor eenieder klaar stond. Doordat we een beetje vroeger waren als afgesproken, was de koffie wat aan de slappe kant, maar dit was bij terugkomst opgelost.

Na de koffie vertrokken we o.l.v. een zeer kundige gids voor een mooie rondrit door Millingen en Kleef.
Om 2 uur waren we weer terug in Millingen voor een uitgebreide lunch met een heerlijk kroketje.
Omdat Joep Aarts liet merken dat hij zo van een kroket kon genieten werd er nog 1 extra voor hem gebakken, wat een service.

Om 3 uur begon de rondvaart over de Waal, waar iedereen, onder het genot van een drankje, gezellig bij kon kletsen. Hierna werd vertrokken naar het Witte Huis in Zeeland, waar we mochten genieten van een heerlijk, compleet, diner, inclusief een heerlijk ijsje.

Om half 9 waren we allemaal weer veilig thuis en kon iedereen terugzien op een prachtige dag, die het bestuur voor ons had georganiseerd, waarvoor namens iedereen hartelijk dank.

 

Zon
(Corrie Rovers)

Wat is er mooier dan de zon
die mooi felle schijn.
’t Zaad dat tot rijpend koren bakt
en alle mensen beter maakt
die ziek en somber zijn.

Wat is er mooier dan de zon
die alle dagen in ’t land
de rupsen maakt tot vlinderkens die spelen in ’t zand.

Wat is er mooier dan de zon
die grote kunstenaar.
Die bloemen tovert in de wei en bijtjes
loslaat op de hei, miljoenen in ’t jaar.

Wat is mooier dan de zon
die blauwe stralen schiet.
Die licht brengt in ’n mensenhart en met gemak
de grootste smart verandert in een lied.

 

Gebakken kabeljauw met avocado, gamba’s, room en kaas (2 personen)

Ingrediënten
2 kabeljauwfilets van 225 gram, zonder vel en graat
verse basilicum
1 avocado, geschild zonder pit, in plakjes
125 gram gepelde gamba’s
1,5 dl slagroom
150 gram cheddar (of indien geen liefhebber van cheddar kaas geraspte belegenkaas)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een bakblik in met olijfolie.
Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper en leg ze in het bakblik.
Strooi basilicus, avocado en gamba’s over de filets.
Sprenkel er de slagroom overheen en leg de plakjes kaas erover. Bak in 15 – 20 min. gaar.
Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Lekker met groene salade of met pasta en gestoofde venkel.

 

Ledenmutaties
Overleden
Mevr. M.Meijers, Aarle-Rixtel

Nieuwe leden
Mevr. C. Verleisdonk, Helmond
Dhr. H. van Eijk, Aarle-Rixtel
Dhr. G. van Ganzenwinkel, Aarle-Rixtel

 

Inleveren van kopij voor de seniorenwijzer van september voor 17 augustus.

Let op: In de maanden juli en augustus is er geen koffiedrinken.

 

 

Het bestuur en de redactie wensen u en de uwen een hele fijne vakantie