Dagtocht De Biesbosch-Oudenbosch
(Ria Bekkers)

Woensdag 7 juni vertrokken we met 59 leden voor een gezellige dagtocht.
Het weer was prachtig dus dat beloofde veel goeds.
Iedereen was mooi op tijd en na een woord van welkom door onze chauffeur Berry van der Aa uit Gemert kon de reis beginnen.
 Na de gezellige babbeltjes onderweg arriveerden we precies om 10.00 uur bij De Gouden Leeuw in Terheijden waar de koffie met appelgebak al voor ons klaar stond.

Hierna vertrokken we naar Drimmelen voor een mooie, 2 uur, durende tocht met de Zilvermeeuw door de Biesbosch.
Ondertussen werd een complete lunch geserveerd wat iedereen zich liet smaken. Velen gingen hierna op het dek om lekker te zonnen.

De reis werd vervolgd naar Oudenbosch om onder leiding van een geweldige gids de prachtige Basiliek van Sint Agatha en Barbara te bewonderen.
Deze basiliek is ontworpen door de bekende architect dr. Pierre Cuypers en is een kopie van de St. Pieter in Rome.
Met de bouw werd begonnen in 1865 en voltooid in 1892.
Ton maakte nog een mooie foto van de hele groep op het priesterkoor.
Om half 5 vertrokken we naar Het Witte huis in Zeeland voor een heerlijk diner waar iedereen volop van genoot.
Met het lied: So ein Tag, so wunderschön wie heute, verlieten we in polonaise de eetzaal.

We kunnen terugzien op een prachtige dag die Bea en Jacobine voor ons georganiseerd hadden, waarvoor namens iedereen hartelijk dank.


Busreis naar de Biesbosch en Oudenbosch 7 juni 2023
(Jan van Doren)

Zoals aangekondigd was door de organisatoren Bea en Jacobine vertrokken we stipt op tijd om 8.45 uur in een goedgevulde bus met 59 personen. Eenmaal goed onderweg stelde de chauffeur zich voor via de intercom als Berrie van der Aa uit Gemert. Hoewel het op het moment van vertrek nog erg fris was waren er maar weinigen die een jas hadden meegenomen. Er werd maar liefst een temperatuur van 24 graden voorspeld.
Onderweg passeerden we een grote vrachtwagen met kippen die op klagende toon hun toekomstige lot leken te bespreken.
Om 10 uur kwamen we aan in Terheijden bij restaurant de Gouden Leeuw waar we werden getrakteerd op koffie of thee met een lekker stukje appelgebak.
Opmerkelijk was daarbij dat het gekakel in het restaurant vele malen luider en vrolijker was dan in de genoemde kippen transportauto.
Misschien had dit ook wel te maken met de scheve verhouding tussen het aantal dames en heren in ons gezelschap, namelijk 44 dames en slechts 15 heren.

Om 11 uur vertrokken we naar Drimmelen waar al een rondvaartboot van rederij Zilvermeeuw op ons lag te wachten. De afvaart vond om 12 uur plaats en de kapitein vertelde ons dat de naam Biesbosch afkomstig is van de Biezen die hier veelvuldig groeiden, dezelfde biezen dus die ook in het Aarlese gebied de Biezen groeien.
Terwijl we genoten van de prachtige uitzichten en de mooie natuur werd er een eenvoudige lunch geserveerd en werden, door de kapitein, allerlei bijzonderheden over het uitgestrekte watergebied verteld. In dit gebied zijn kortgeleden ook 29 Steuren uitgezet met de bedoeling deze vissoort terug te brengen in de Nederlandse wateren.
De vissers die we onderweg zagen leken me niet het juiste visgerei voor deze soort vis te hebben want een Steur kan wel 3 meter lang worden.
Na de lunch gingen velen van ons naar het bovendek waar de zon ondertussen in volle glorie was doorgebroken.
Er was wel geweldige stuurkunst nodig om met de grote rondvaartboot door de, soms heel smalle en kronkelende kreken, te laveren. De dichtbegroeide oevers met vele soorten bomen en planten maakten soms een zilverkleurige indruk. Dichter aan de oever varend konden we goed onderscheiden dat dit veroorzaakt werd door talloze webben. Geen spinnenwebben maar van een soort rups, de spinselrups, dat is de larve van een spinselmot. Aangekomen bij een veel minder begroeid gebied zagen we ook nog wat Schotse Hooglanders grazen.

De prachtige boottocht duurde 2 uur zodat we om 14.00 weer vaste grond onder onze voeten kregen. Berrie laveerde ons daarna moeiteloos naar Oudenbosch voor een bezichtiging van de Basiliek, die gebouwd is naar het voorbeeld van de Sint Pieter in Rome.
Ons gezelschap werd verdeeld in groepen en elke groep kreeg een gids toegewezen. Zittend in de kerkbanken kregen we, op een leuke manier, een waterval aan informatie over ons heen gestort. De bouw is begonnen in 1865 op initiatief van de toenmalige pastoor Hellemons en voltooid in 1892. Het vakmanschap van de toenmalige bouwers moet van grote klasse zijn geweest. De muren van de Sint Pieter zijn bezet met echte marmer, in Oudenbosch zijn ze voorzien van een marmerlaag die door schilders is aangebracht. Bewonderenswaardig is het verhaal van de schilderingen in de enorme koepel die door slechts een schilder is uitgevoerd. Tegenwoordig zou dat, met een hoogwerker, niet zo’n groot probleem zijn en in Rome gingen de beroemde schilders liggend op hun rug aan het werk. In Oudenbosch heeft de plaatselijke timmerman een heel speciale steiger of trap gemaakt waarop de schilder, het hele oppervlak van de koepel heeft kunnen voorzien van de prachtige schilderingen zoals die ook in de Sint Pieter te bewonderen zijn. De schilder sjouwde ‘s morgens met zijn spullen naar boven, nam zijn broodtrommeltje mee en kwam de hele dag niet naar beneden. Ongelooflijk maar hij had daar boven al iets staan dat we tegenwoordig een chemisch toilet zouden noemen.
Ja, in het rijtje Michelangelo en Leonardo da Vinci hoort nu ook Cornelis (Kees) Raaijmakers thuis. Enthousiast vertelde onze Gids, Kees Bol, dat de aanwezige 4 biechtstoelen nog alle vier in gebruik zijn. Lachend om onze verbaasde gezichten vertelde hij dat ze in gebruik zijn als bezemkast, als opslagruimte, als WC en als verstopplaats voor kinderen.
Wij hebben geen gebruik gemaakt van de biecht WC maar wel zijn we tegenover de basiliek een lekker ijsje gaan eten en hebben daar meteen de nodige sanitaire verrichtingen gedaan.

Om 16.30 vertrokken we uit Oudenbosch voor een anderhalf uur durende rit naar Zeeland waar we opgewacht werden door personeel van zalencomplex Het Witte Huis.
Het complex is dusdanig efficiënt ingedeeld dat meerdere grote gezelschappen hier, toch afzonderlijk van andere gezelschappen, van een uitgebreid diner kunnen genieten.
Het goed op elkaar ingestelde personeel weet in heel korte tijd iedereen te voorzien van het gebodene.
We kregen een goed gevulde soep, gekookte aardappelen alsook frietjes, rauwkost, bloemkool, broccoli, worteltjes en een flinke schnitzel. Als toetje op al dat lekkers nog een flinke ijscoupe. Geheel voldaan konden we daarna nog wat genieten van enige populaire liederen die uit de speakers klonken. Geheel terecht en tot enthousiasme van iedereen werd als laatste het ‘So ein tag so Wunderschön wie heute’ aangeheven.

De terugreis verliep ook al voorspoedig en rond 20.30 uur kwamen we bij de Dreef aan. Dat iedereen het geweldig naar de zin heeft gehad bleek wel uit de vele reacties en de handjes die geschud werden met de organisatoren Bea en Jacobien.


Excursie naar de Biesbosch en Oudenbosch
(Wouter en Martineke van Boheemen)

Op woensdag 7 juni ging een gezelschap van 59 leden van de K.B.O. op weg voor een excursie naar de Biesbosch en Oudenbosch. 
We hadden er mooi weer bij. Zo’n 23 graden. Wel veel lichte bewolking maar ook zonnige perioden heel geschikt voor mensen die op het bovendek van de ‘Zilvermeeuw’ wilden zonnen. We vertrokken precies op tijd om 8.45 vanaf De Dreef.
Trouwens de hele reis ging stipt op tijd, Zowel bij aankomst als bij vertrek van de diverse locaties. Alleen de voorlaatste etappe van Oudenbosch naar Zeeland liep wat uit vanwege de grote drukte op de diverse autowegen.
Om 10 uur was de eerste stop, in Terheijden, voor koffie met appeltaart. Een mooi dorp, goed voor nog een bezoek.
Precies op tijd om 11 uur vertrokken we naar Drimmelen, net een half uur rijden.

Bij de jachthaven aan de Amer scheepten we ons in op de ‘Zilvermeeuw’ een behoorlijk grote rondvaartboot met 3 dekken. Om half 12 werd een smakelijke lunch geserveerd. Leuk was het dat op de placemats een grote kaart van de Biesbosch was gedrukt zodat we met hulp van de kaart onze route konden volgen.
Ja en dan die Biesbosch. Heel veel water, veel inhammen en kreken.
Bijna geen huizen en ook weinig waterverkeer. Grote rietvelden uitgestrekte moerasgebieden met hoog gras, stroken met bos, verspreide bomen en stukken bos. En dan die heerlijke rust. Er moeten zo’n 75 vogelsoorten nestelen. We hoorden er wel veel maar zagen alleen enkele watervogels zoals eenden, zwanen een enkele reiger. Er moeten heel wat vissoorten zwemmen waaronder sinds kort weer een aantal steuren. En sinds een aantal jaren hebben er zich ook heel wat bevers gevestigd.

Rond 2 uur vertrokken we weer, nu naar de basiliek van Oudenbosch.
Zoals veel mensen weten een replica van de Romeinse Sint Pieter, al is deze kerk toch wel een flink stuk kleiner. Van de gids hoorden wij hoe de kerk (een idee van pastoor Hellemons) langzaam maar zeker in tientallen jaren werd opgebouwd in de 19 en zelfs nog een heel stuk in de 20e eeuw. Het interieur was echt prachtig. Nou ja, het marmer was geschilderd op hout, maar net echt. Heel mooi is de koepel en we waren onder de indruk van de metershoge op doek geschilderde kruiswegstaties.
Om half vijf vertrokken we weer, weer precies op tijd, naar Zeeland. Deze etappe liep wat uit vanwege het drukke verkeer.
 In Zeeland eindigde de excursie met een diner. We werden uitgezwaaid door het personeel van het ‘Witte Huis’ dat eindelijk kon gaan opruimen.