Informatieblad seniorenvereniging KBO Aarle-Rixtel september 2024

 

Kom op donderdag 3 oktober mee happen, trappen of (in)stappen
(Evenementencommissie)
Op donderdag 3 oktober hebben wij, als evenementencommissie, weer een leuk programma in elkaar gezet. Wij gaan happen, trappen of (in)stappen in en rondom Aarle-Rixtel.

Om de mogelijkheid te scheppen voor alle leden om die dag mee te doen, hebben we drie varianten:

  • Een dorpswandeling onder begeleiding van gidsen, waarbij onderweg wordt aangelegd bij twee gelegenheden voor een hapje.
  • Een fietstocht van ongeveer 20 km, met de nodige stops.
  • Een ritje met De Polderexpres, waarbij we één pauze inlassen om de inwendige mens te versterken. Omdat we slechts voor 25 mensen plaats hebben in Polderexpres willen we deze graag gebruiken voor leden die echt niet mee kunnen lopen of fietsen.

Consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

De start is voor iedereen bij De Dreef. We komen daar om 11.00 uur bij elkaar en drinken daar koffie/thee met een lekker stukje vlaai. Daarna vertrekken we rond 12.00 uur voor de wandeling, de fietstocht of de rondrit.
Na de nodige stops, om de inwendige mens te versterken, zijn we rond 15.30 uur weer terug bij De Dreef, waar we de middag gezellig met een drankje afsluiten.

De eigen bijdrage voor deze middag is 15 euro per persoon.
U kunt zich opgeven voor deze middag bij pgroenendaal@upcmail.nl. U dient dan het verschuldigde bedrag van 15 euro- over te maken naar rekeningnummer NL 22 RABO 0101411995 t.n.v. Seniorenvereniging KBO Aarle-Rixtel met vermelding ‘happen, trappen’. Vergeet niet duidelijk aan te geven aan welke activiteit u meedoet. Uw inschrijving geldt pas als het bedrag op onze rekening staat. Ook kunt u het strookje van blz. 7 invullen en samen met € 15,– p.p. bezorgen bij:
     Jacobine Wouters, Broekelingstraat 18
     Maria Hagelaar, Het Klavier 4

Inschrijvingen en betalingen dienen uiterlijk vrijdag 13 september in ons bezit te zijn.
Indien u in Aarle-Rixtel woont en het voor u niet mogelijk is met eigen vervoer te komen, dan kunnen wij dat voor u regelen tegen een vergoeding van € 3,00; hiervoor graag contact opnemen met Maria Hagelaar; tel. 06-83334605

 

Zaterdag 5 oktober Nationale Dag van de Ouderen
De gezamenlijke Seniorenverenigingen van Laarbeek hebben de handen weer ineengeslagen om van deze dag een bijzondere dag te maken voor de senioren in onze gemeente.
Hoewel de Nationale Ouderendag officieel de eerste vrijdag in oktober is, heeft de organisatie van de gezamenlijke Seniorenverenigingen uit Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout, bewust gekozen voor de zaterdagmiddag. Dit betekent dat wij in Laarbeek deze Nationale Ouderendag houden op:
Zaterdag 5 oktober 2024, 14:00 – 17.00 uur
Een gezellige middag voor ALLE SENIOREN uit Laarbeek. U hoeft dus geen lid te zijn van de KBO.
Locatie: Multifunctioneel Centrum De Dreef. M.m.v. Coverband “On the Road Again” 
Kaarten à € 6,– zijn te koop op dinsdag 10 september van 10.00 uur-11.00 uur in onze KBO ruimte in de Dreef.

 

Even terug naar de jaren zestig
(Ton Schepers)
Voelt u ook nog de weemoed van de spannende momenten, de gezelligheid, de tasjes die stoelen bezet moesten houden? Bijna iedereen toch. In de weekenden voor velen van ons vaste prik.
Op de brommer en in de winter met de Zuidooster, of lijn 58 van de BBA ernaartoe. Niks Dj’s maar livemuziek gebracht door orkesten met klinkende namen zoals bijvoorbeeld ‘De Majona’s’, de ‘Hunting Strings’, ‘De Locomotions’ en ‘The Fashions’. Deze laatstgenoemde, nog steeds actieve band, hebben we voor een optreden op zondagmiddag 20 oktober in de Dreef weten vast te leggen.
De middag komt in het teken te staan van ouderwetse gezelligheid met livemuziek uit de tijd dat wij ons jongeren mochten noemen. The Fashions spelen alles dat ons herinnert aan de tijd dat we uitgingen. Nummers van o.a. The Rolling Stones, The Animals, The Kinks en Creedence Clearwater Revival.

Op de brommer en in de winter met de Zuidooster, of lijn 58 van de BBA ernaartoe. Niks Dj’s maar livemuziek gebracht door orkesten met klinkende namen zoals bijvoorbeeld ‘De Majona’s’, de ‘Hunting Strings’, ‘
De Locomotions’ en ‘The Fashions’. Deze laatstgenoemde, nog steeds actieve band, hebben we voor een optreden op zondagmiddag 20 oktober in de Dreef weten vast te leggen.
De middag komt in het teken te staan van ouderwetse gezelligheid met livemuziek uit de tijd dat wij ons jongeren mochten noemen. The Fashions spelen alles dat ons herinnert aan de tijd dat we uitgingen. Nummers van o.a. The Rolling Stones, The Animals, The Kinks en Creedence Clearwater Revival.

Een middag vol nostalgie en herinnering. Dansen mag maar als u weg wilt dromen bij oude nummers waar iedereen wel herinneringen aan heeft: geen punt. U mag ook gewoon blijven zitten en luisteren.
Toegangskaartjes zijn te koop op dinsdag 24 september van 10.00 tot 12.00 uur bij de Dreef en kosten 5 euro. Vrienden en bekenden zijn, voor dezelfde entreeprijs, van harte welkom.

 

Uw stem is opnieuw geld waard bij het Rabo Club Support
(Ton Schepers, voorzitter)
Ieder lid van de Rabobank kan jaarlijks stemmen op zijn of haar favoriete drie verenigingen. Dit jaar kan dat van 2 t/m 24 september.
Op basis van het aantal uitgebrachte stemmen krijgt een club of vereniging ook dit jaar een financiële bijdrage van de bank. Dat is goed voor onze vereniging.
Een bijdrage die wij prima kunnen gebruiken en geheel ten goede komt aan onze leden. Natuurlijk doen wij daarom als KBO Aarle-Rixtel ook weer mee aan deze actie. Hoe meer stemmen we krijgen, hoe meer onze penningmeester in zijn nopjes zal zijn. Moedig uw vrienden en kennissen aan om ook minimaal één keer op KBO Aarle-Rixtel te stemmen.

 

Nieuws werkgroep excursies
(Theo de Jong)
Excursie van september brengt ons op 25 september naar het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Brabant wordt bestuurd vanuit dit gebouw, waar ook de commissaris van de koning haar kantoor heeft en is tevens voorzitter provinciaal parlement.
Het provinciehuis is in 1971 geopend en het gebouw is 103.5 meter hoog en is al van verre te zien.
Een gids zal ons rondleiden door het gebouw en dit duurt ongeveer 1,5 uur.
Ook krijgen we een bezichtiging in de atoombunker, wat zoal spannend is. Verder in het gebouw worden veel kunstwerken getoond zoals schilderijen, wandkleden, beeldhouwwerken.
Op de 23e verdieping kun je genieten van een prachtig panorama uitzicht, dat zich ver over de provincie uitstrekt, al met al zeer de moeite waard deze excursie mee te maken.
Opgeven voor deelname 16 september van 10.30 tot 11.30 uur in De “Dreef” de kosten zijn 10 euro per persoon, incl. koffie, thee en iets lekkers.
We vertrekken op 25 september om 13.00 uur met auto’s vanaf het kerkplein.

 

Onze kookclub verdient zeker drie sterren!
(Bea van den Berk)
Wat een geweldige avond hebben ze ons bezorgd. Onze eigen kookclub die voor de tweede keer het initiatief nam om voor de leden een diner te verzorgen.
In de prachtige ruimte van ‘De Waterpoort’ in Beek en Donk, waar ook de maandelijkse kookavonden plaatsvinden, was het goed toeven.
Ongeveer 30 gasten werden rond 16.30 uur ontvangen alsof het een echt restaurant was. De jassen werden weggehangen en de tafels waren gedekt met mooie witte tafellakens, zelfs aan kaarsjes en een bloemetje was gedacht. Er lag zoveel bestek dat één van de gasten zich een echte koningin voelde en wij allemaal zaten aan, aan het banket!
Na een heerlijk alcoholvrij welkomstdrankje, ging de hele keukenbrigade aan het werk en zaten wij vol verwachting en druk pratend met spanning te wachten op onze gerechten.
Een verrassende amuse van avocadomousse met scampi, een heerlijk voorgerecht met asperges, gerookte zalm en zeekraal en een voortreffelijke soep. Voordat het hoofdgerecht werd geserveerd werden de rauwe lamsfilets ‘gekeurd’ en ‘goed bevonden’ door de gasten en daarna met pompoenpuree, spinazie en een paddenstoelenmix voortreffelijk opgediend. Als laatste, maar zeker niet minste gerecht, kregen we nog heerlijk asperge-ijs met tomatenconfiture. Deze combinatie zag er wat anders uit dan de meeste gewend waren, maar de borden werden helemaal leeg en schoon weer afgeruimd. Na de afsluiting met een kopje koffie of thee, met een heerlijke bonbon, kon de avond niet meer stuk.

Namens alle gasten heel hartelijk dank voor deze superverzorgde avond. Wij vinden het allemaal voor herhaling vatbaar. Er werd zelfs al geopperd dat de kookclub het restaurant ‘De Croyse Hoeve’ wel nieuw leven in kan blazen!
Al sinds mijn lidmaatschap van de KBO ben ik heel veel talent tegengekomen binnen onze vereniging op allerlei gebied zoals creativiteit, kunst, sport en cultuur. En na deze avond is hier zeker culinair talent aan toegevoegd!

 

KBO kleine en grote wandeling juni
(Marijke Leenders)
Kleine wandeling 6 juni
Eerst stemmen voor de Europese verkiezingen en dan wandelen. We bleven deze keer op de harde weg omdat er nog veel paden verregend zijn.
We wandelden in en om ons mooie Aarle-Rixtel. We genoten van het prachtige weer en prachtige wandeling waar Henk ons veel vertelde over de flora en fauna en gebouwen. Langs het kanaal hadden we wel een vervelende aanrijding met een fietser en een van onze wandelaars. Dat was gelukkig goed afgelopen. Als we in een groep lopen aan dezelfde kant, kan er niets gebeuren. Ik wandel al heel lang met wandelclub OLAT en heb geen incident meegemaakt. We sloten de wandeling heel gezellig af op het terras van Jantje. Henk, heel erg bedankt voor deze mooie wandeling.

 

Grote wandeling 20 juni
Voor deze wandeling reisden we naar Esbeek bij Hilvarenbeek. Het is een kunstenaarsdorp. De Andreas Schotelroute.
In een klein huisje ‘de schuttel’ vervaardigde Andreas prachtige tekeningen. Van die tekeningen heeft kunstenaar Hannes Verhoeven prachtige levensgrote beelden gemaakt.
Vanaf het museum begonnen wij de wandeling. We wandelden in een prachtig bosrijk gebied. Ook waren er vennen met zeer veel waterlelies. Alhoewel het dinsdag de hele dag geregend had viel het wel mee met de plassen. We vergaapten ons aan de prachtige kolossale beelden.
In een beeld van een grazende koe konden we via een trap de binnenkant bekijken. Heel onder de indruk kwamen we voldaan aan bij het museum met café en terras waar we een heel verdiend drankje nuttigden. Jammer dat we de paraplu op het laatst nodig hadden. Dit was weer een prachtige wandeling.

 

Grote wandeling in Handel 18 juli
(Marijke Leenders)
We waren met 9 wandelaars. Pieter liep de 4-daagse, maar Willem leidde ons zeer goed op deze wandeling. We begonnen meteen met ons toetje ‘de wandeling in het processiepark’. Dit park is het bezichtigen zeer waard. Handel is het oudste Mariabedevaartsoord van Brabant.
Ik vertel nu over het Legendarische Wonderbare Putje, waarvan de legende wil dat Maria het spontaan liet opwellen toen men tijdens de kapelbouw geplaagd werd door droogte.
Op hele mooie paadjes vervolgden we de weg achter Huize Padua. Een heel mooi natuurgebied. De wandeling ging ook langs de crossbaan. Ojee, wat was die groot en indrukwekkend. Langs de baan lagen grote slangen om de weg nat, dus begaanbaar, te maken bij droogte.
Gelukkig liepen we het grootste gedeelte van de wandeling in de bossen. Het was een warme dag met 27 graden. Op een kleine valpartij na is de wandeling goed verlopen. Het glas ‘koud’ drinken op het terras deed ons zeer goed.

Bedankt Willem en Pieter

 

KBO dag fietstocht 6 augustus
(Marijke Leeneders)
De door weersomstandigheden uitgestelde fietstocht van 23 juli vond nu 6 augustus plaats. We vertrokken met 20 personen. De organisatie zorgde dat we in veel schaduwgebieden fietsten. Het was een warme dag, 30 graden en inderdaad het grootste gedeelte fietsten we in de schaduw.
Onze eerste stop voor een lekker kop koffie was bij de golfbaan in Geldrop. Zo genoten we verder van de fietsroute tot we bij de boswachter in Heeze aankwamen. Daar nam ieder een lunch naar eigen keuze. We kwamen daar in gesprek met 2 nieuwelingen die pas in Aarle-Rixtel zijn komen wonen. Het echtpaar komt uit het Westland, het gebied van de tulpenvelden.

Wat was deze hele route prachtig! Zo kwamen we bij de volgende stop: eetcafé de Koffer in Mierlo met zijn groot terras, voor een koel drankje. Daar kwam een dichtster José Latjes, een vrouwtje met een leuk jurkje aan en een apart hoedje op, een paar gedichtjes van haar 800 gedichten voordragen.
Zo fietsten we weer naar ons Aarle-Rixtel en namen we de mooie herinneringen van die dag mee naar huis. Organisatie het was weer voortreffelijk. BEDANKT.

Verslag KCK trip naar Maastricht op 6 augustus
(Meike van den Elsen)
Onze dagtrip naar museum Bonnefanten in Maastricht op 6 augustus is bij alle deelnemers goed in de smaak gevallen. Omdat de Dreef wegens vakantie gesloten was verzamelden we om 9 uur in het IVN gebouw. Om 9.15 uur Vertrokken we naar Maastricht. Omdat we iets te vroeg waren eerst maar een kopje koffie (sommigen met gebak). Een heerlijke start.
Daarna hebben we door een erg enthousiaste en kundige gids, Cheyenne Bex, een leuke en erg interessante rondleiding door het museum gehad. Het thema van de expositie was ‘Dream on’ = durf te dromen. Ze vertelde over kleuren en gaf een demonstratie van eigen werk van weven en spinnen.

Wat vooral is blijven hangen is de bijzondere kleurrijke kunst, gemaakt door Malgorzata Mirga-Tas, die is opgegroeid in een gesloten Roma gemeenschap. De kunstenares probeert met haar kunst het stereotype negatieve imago van Roma en Sinty te doorbreken. Haar werk bestaat vooral uit wandkleden, maar er zijn ook andere objecten waaronder een ‘aangekleed’ paard met woonwagen. Zonder meer de moeite waard.
Tussen de middag lekker geluncht met wat problemen bij het afrekenen maar het eten smaakte er niet minder om.
Om 17.00 uur weer terug bij het IVN met een leuke en gezellige afsluiting met hapje en drankje.
Geslaagde dag!

 

Lezing met betrekking tot het levenseinde
Iedereen weet dat hij/zij eens zal sterven. Wanneer of hoe dat zal zijn, weet echter niemand. Het verloop van leven naar dood is vaak onzeker. Als het kan, dan zouden we onszelf zoveel mogelijk willen behoeden voor bepaalde situaties. Welke mogelijkheden zijn er? en hoe moet dit aangepakt worden?

Wij organiseren samen met de NVVE (Nederlandse Vereniging voor levenseinde) een lezing over de mogelijkheden rondom het levenseinde. In deze lezing krijgt u antwoord op vragen als: Welke keuzes zijn er? Waar moet ik allemaal aan denken? Hoe zet ik mijn levenseindewensen op papier? En vooral: hoe zorg ik ervoor dat ik de regie op mijn wensen houdt?

Kom op donderdag 21 november om 13.30 uur naar de Dreef waar de NVVE-voorlichter praktische tips geeft en uw vragen beantwoord om u op weg te helpen zodat u zelf de regie over uw levenseinde in handen houdt.

 

Bestuur

Voorzitter: Ton Schepers, Broekelingstraat 22, 5735HC Aarle-Rixtel. Tel. 0492-382388.
Secretariaat: John Pezie, Phaffstraat 19, 5735 CM Aarle-Rixtel. Tel. 0492-382239. e-mail: john.pezie@gmail.com
Penningmeester: Peter Groenendaal, Koudemaas 16, 5735 CW Aarle-Rixtel. Tel. 06-51492727. e-mail: pgroenendaal@upcmail.nl
Bestuurslid: Maria Hagelaar-van Griensven, Het Klavier 4, 5735BK Aarle-Rixtel. Tel. 06-83334605
Bestuurslid: Bea van den Berk, Koude Maas 20, 5735CW Aarle-Rixtel. Tel. 0492-383673
Bestuurslid: Jacobine Wouters-van den Elsen, Broekelingstraat 18, 5735HC Aarle-Rixtel. Tel.06-27743967
Bestuurslid/ledenadministratie: Niecky v.d. Berkmortel- van Hoof, Het Klavier 35, 5735 BK Aarle-Rixtel. Tel. 06-37471685.

 

Inloop
(Bestuur)
We starten weer met de koffiemorgen op de laatste dinsdag van de maand. Dus op dinsdag 24 september bent u weer van 10.00 uur tot 11.30 uur van harte welkom voor een kopje koffie in onze ruimte bij de Dreef.

 

Zomeractiviteit : waar is onze prijs?
(Jacobine Wouters)
Overleg op donderdagmiddag 27 juni: op dinsdag 2 juli is de kwartfinale voetbal Nederland-Turkije. Hoe pakken we dat aan? Gelukkig had Rita van Den Heikant al voorzien dat de voetballiefhebbers om 18.00 uur graag naar deze wedstrijd wilden kijken.

Binnen in het restaurant wordt een scherm geplaatst. Hiep Hoi. Oranje boven. We gaan het zien!

Dinsdag 2 juli: na een ochtend met veel regen, gingen we naar De Heikant. Dat wordt met 145 mensen binnen zitten. Wij, het evenementenclubje, had geen alternatief programma. Andere jaren konden we altijd op het terras eindigen. Gelukkig rond 14.00 uur werd het droog. Peter Groenendaal en Rita van Den Heikant, openden de middag. Mensen voor golf, boerengolf en klootschieten buiten melden. We hadden inmiddels allemaal koffie/thee en appeltaart verorberd. De fietsers waren vanaf het kerkplein vertrokken. Zij werden in de bossen van Lieshout van appeltaart voorzien. Maria was er speciaal naar toe gereden…..
De groepen werden volgens opgave ingedeeld. Ik had me aangemeld voor boerengolf. Ik had speciaal hoge schoenen en sokken meegenomen, vanwege de modderige paden. Jammer dat veel mensen daarom binnen bleven …. begrijpelijk . Met een drietal groepjes van vijf personen gingen we aan de slag , twee nieuwkomers in het gezelschap. Zo leuk om met mensen die je niet kent opdrachten uit te voeren. Natuurlijk moet je heel eerlijk de regels naleven! Wel was er een groepje kwijt, ze werden door een helikopter gesignaleerd. Na afloop dronken we gezellig samen een drankje buiten op het terras in het zonnetje. Gezellig samen kletsen.

Rond 17.00 uur stond het buffet klaar. Lekker smullen, een beetje meer als thuis. Vervolgens gingen de voetballiefhebbers naar binnen. Wat was het een spannende wedstrijd. In de pauze vertrok bijna iedereen naar huis. Wij, de fotograaf en ik, bleven tot het einde …….gelukkig gewonnen.
Ik hoop dat velen genoten hebben van dit jaarlijkse speciale samenzijn. Veel dank aan Rita en haar man en het team van Landgoed de Heikant voor de gastvrije ontvangst. De volgende grote activiteit staat gepland op donderdag 3 oktober, in en om Aarle-Rixtel, noteren …..

 

Ledenmutaties
Opzeggingen: Mevr. M. Kerkhof-Manders Aarle-Rixtel

Overleden:
De heer M. Wich Aarle-Rixtel

Nieuwe leden:
Mevr. P.v.d.Heijden-Manders Aarle-Rixtel

Ledenadministratie
Opgave nieuwe leden, adreswijzigingen en wijziging e-mailadres bij de ledenadministratie: Niecky van den Berkmortel-van Hoof, telefoon: 06-37471685, Mailadres: nieckyvdb@gmail.com.
De contributie voor 2024 bedraagt € 22,00 Voor nieuwe leden na 1 juli is de contributie € 11.00. Opzegging lidmaatschap: schriftelijk vóór 1 december 2024.

 

Vaste activiteiten

Maandag
Computerinloop 13.30 De Dreef (na tel. aanmelding)
Gymnastiek 13.30 De Dreef
Dinsdag
Fietsen(v.a. maart) 13.30 Kapel
Yoga 13.30 De Dreef
KCK (1e dinsdag v.d.maand) afspr. De Dreef
Beeldhouwen(v.a maart)09.30 IVN
Kookclub (2e dinsdag v/d maand)
Woensdag
Biljarten 09.30 De Dreef
Quilten even weken sept/mei 13.30 De Dreef
Donderdag
Wandelen (8 km) 1e donderdag/mnd 09.30 Kerkplein
Wandelen (16 km) 3e donderdag/mnd 09.15 Kerkplein
Inloop/handwerken 09.30 De Dreef
Prijskaarten 13.30 De Dreef
Vrijdag
Biljarten 09.30 De Dreef
Schilderen/tekenen even weken 09.30 De Dreef

Beheer agenda en KBO-ruimte de Dreef John Pezie 382239
Contactpersonen
Computer Rinus Nooijen 386116
Gymnastiek Tonnie Verleisdonk 382073
Lisette Verspaget 382362
ridgecursus Toon Relou 386133
Fietsen Wilma van Beek 381851
Yoga dinsdag Nelly Sanders 523391
KCK Bert Lemmens 06-13782031
Beeldhouwen Thea Faust 382463
Biljarten Toon Relou 386133
Prijskaarten Maria van der Ven 383027
Quilten Franca Moors 06-20157113
Excursies Tonnie Gijsbers 382412
Wandelen 8 km Henk v. Beek 381851
Wandelen 16 km Pieter v Doorn 382210 en Willem Hendriks 06-40147070
Inloop/handw. Nellie Schepers 382528
Schilderen Anne v.d. Ven 06-51181721
Amusementsgroep Frans Coppens 06-20888818
Diverse adressen
Website: https://www.kbo-aarle-rixtel.nl Angela Willemsen willemhuf@gmail.com; Els van Wetten elswetten@gmail.com
Redactie Seniorenwijzer/inleveren kopij swkbo.aarle.rixtel@gmail.com (denk aan de punten) Maria Hagelaar Het Klavier 4
Bankrekening NL22RABO 0101 4119 95 tnv. Seniorenvereniging KBO Aarle-Rxtel
Ziekmeldingen Mia Rooijakkers 381702 Het Patronaat 1
Overlijdingsmelding Secretariaat john.pezie@gmail.com
Belastinginvulservice Henk van Zundert Blauwe Schutplein 17. Tel. 383448 henkvzun@gmail.com
Dorpsondersteuner Piet Snijders tel. 06-40492137 of 0492-328800 of per email piet.snijders@levgroep.nl
Rijvaardigheidscursus voor scootmobielen Aanmelden SSL. info@scootmobielpark.nl secretariaat tel. 382947

Inleveren van kopij voor de seniorenwijzer van oktober voor 14 september