10 april 2024

Wandelen (16 km)

De komende 16 km lange wandeling op donderdag 18 april 2024. We wandelen dan de Slingerroute vanuit Odiliapeel.
Opgeven kan tot en met dinsdag 16 april 2024.

Samenkomst op het kerkplein om 9.15 uur waarna we gezamenlijk vertrekken.
De kosten voor het meerijden zijn € 4,00 per persoon.

Aanmelden kan alléén via onderstaand emailadres: kbowandelen@gmail.com


Deze route slingert zich door de bossen en het buitengebied bij Odiliapeel.

We starten de wandeling bij de kiosk midden in Odiliapeel waar ook het beeld De schapenwasser staat. In carnavalstijd heet Odiliapeel Schaopenwaesersland. Naast de kiosk staat een meteoriet genaamd Uden welke hier in de omgeving neer kwam op 12 juni 1840. Ook staat hier de kerk van de Heilige Kruisvinding. Deze is in 1959 gebouwd en ontworpen door architect Jan de Jong volgens het principe van de Bossche School. In de kerk bevindt zich een drieluik van Hugo Brouwer. Dit drieluik is afkomstig uit de gesloopte Andrieskerk in Nuenen.
In het bos komen we langs bunker 222 die in 1951 gebouwd werd om zendapparatuur op te stellen voor de verkeersleiding van vliegveld Volkel. In de plaats Zeeland staat een identieke bunker genaamd bunker 221, hier stond de ontvangstapparatuur opgesteld.
Verderop lopen we langs de eenvoudige Odiliakapel. In een nis staat een beeld van St. Odilia van Keulen Zij was een martelares en een van de gezellinnen van St. Ursula van Keulen. Ze stierf in 453 en is patrones van de kruisheren. Vanaf hier lopen we door het bos en tussen landerijen naar het 24 hectaren grote Peellandschapspark Voskuilenheuvel. Dit is een mooi en bijzonder stukje natuur met enkele uitzichtpunten. Het is een divers gebied met heide en vennen afgewisseld met naald- en loofbos waartussen Kempische heideschapen grazen. In het gebied ligt ook visvijver De Boekhorst en staat er een plaggenhut annex schaapskooi welke is gebouwd in 1991 naar voorbeeld van oude schaapskooien die in de peel stonden.
Aan het eind van de wandeling komen we nog langs een oorlogsmonument die is opgericht ter nagedachtenis van de omgekomen leden van het 2e regiment infanterie tussen 1940 en 1945.

We wandelen met een tempo van ongeveer 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog, stoffig dan wel nat en modderig zijn. Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.
Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.
Pieter en Willem