5 november 2023

Filmcyclus

Filmcyclus 2023-2024: ‘Vrijheid, een worstelingsproces’

Na een onderbreking van drie jaar wordt de lange Laarbeekse traditie van film-/lezingen in het najaar nieuw leven ingeblazen met een nieuwe, de dertiende, reeks. Het thema ervan is: Vrijheid, een worstelingsproces. Het belang en de waarde van iets besef je vaak pas als je het mist, als het je ontnomen is of ontzegd wordt. Dit geldt bij uitstek voor vrijheid. Recente, vaak ingrijpende en uiterst pijnlijke inperkingen van de vrijheid van mensen zetten de discussie over dit thema flink op scherp. Ons beeld echter van wat vrijheid in feite en ten diepste inhoudt, is en blijft meestal wat troebel. Te vaak denken we over vrijheid als iets vanzelfsprekends, als iets dat er zonder meer zou moeten zijn, als iets wat ons gewoon toekomt en waar we zonder moeite over zouden moeten kunnen beschikken. Vaak wordt er te simpel en te gemakkelijk over vrijheid gedacht en gesproken: vrijheid als het kunnen doen en laten, denken en zeggen wat je wilt, helemaal zelf kunnen kiezen en beslissen. De films van deze cyclus laten zien dat vrijheid niet iets is dat ons als een kant en klaar pakketje in de schoot geworpen wordt. Vrijheid is een proces, een worsteling – een blijvende, dikwijls ook moeizame worsteling – om de goede keuzes te maken, de juiste posities te kiezen in situaties waarin we – soms tegen wil en dank – belanden. Situaties waar we nooit voor gekozen zouden hebben als we zelf het heft helemaal in eigen handen hadden gehad. Vrijheid ontvouwt zich altijd in een brede marge van gebondenheid en afhankelijkheid. Daarbinnen dient de mens zijn keuzes voor goed of kwaad, waar of vals, mooi of lelijk, fijn of afschuwelijk te maken.

De filmmiddagen worden gehouden in het dorpshuis in Lieshout en starten steeds om 13.30 uur met een korte inleiding door Philip Verdult, tot aan zijn pensioen als filosoof werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna wordt de film vertoond. Na de film is er een korte pauze, gevolgd door een interactieve nabespreking o.l.v. Philip Verdult. (U mag zelf weten of u daarbij aanwezig wilt zijn; wel is dit zeer aan te bevelen.)

De middag, inclusief nabespreking, duurt tot ongeveer 17.00 uur, alleen inleiding, film, koffie/thee tot ongeveer 16.15 uur. De filmdata zijn: dinsdag 21 november, woensdag 13 december, dinsdag 16 januari, woensdag 21 februari. In de desbetreffende seniorenwijzer komen we op de inhoud van de films terug.