13 juli 2024

Lange wandeling (15,5 km)

De komende KBO-wandeling, Processiepark Handel, is op donderdag 18 juli vanuit Handel.
Samenkomst op het kerkplein om 9:15 uur en voor het meerijden vragen we € 2,00 per persoon. We vertrekken gezamenlijk.

Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdagavond 16 juli en uitsluitend via dit e-mail adres: kbowandelen@gmail.com


Achter de kerk van Handel ligt het processiepark. In dit park zijn een paar routes uitgezet, nl. de 15 geheimen van de rozenkrans in de kapelletjes aan de rand van het park en de andere route gaat langs de 14 ankruiswegstaties. Velen mensen komen van heinde en verre naar dit mooie park voor een rustige wandeling of om er gewoon maar even te zitten. In het bedevaartsseizoen wordt het park ook veel door pelgrims gebruikt om er een bidtocht te organiseren.

Op 2 november 1904 schreef rector Johannes van de Laarschot aan zijn bisschop dat hij op het idee gebracht was achter de kerk een processieweg aan te leggen met bidkapelletjes. Het zou voor de bedevaart zeer bevorderend zijn. Handel is namelijk het oudste Mariabedevaartsoord van Brabant. Tot dan grensde het priesterkoor van de kerk direct aan de akkers en weilanden die voornamelijk bij de hoeve ‘het Zwart Cruijs’ behoorden en eigendom van de Handelse kapel waren. Te midden daarvan stond reeds het legendarische Wonderbare Putje, waarvan de legende wil dat Maria het spontaan liet opwellen toen men tijdens de kapelbouw werd geplaagd door droogte. Het Wonderbare Putje wordt reeds genoemd in 1594. Het moet toen al van respectabele ouderdom zijn geweest. Rector Van de Laarschot kreeg van zijn superieuren de benodigde toestemming, mits het niet ten laste kwam van de kerkkas. Met de bouw van de Rozenkranskapelletjes kon men in 1906 aanvangen. In de vier volgende jaren werden alle vijftien Rozenkranskapelletjes opgetrokken en voorzien van ca. 70 cm. hoge beeldengroepen, vervaardigd door het atelier van J. Niclaus Bouckaert te Gent. Bij het vijfentwintigjarige jubileum van Johannes van de Laarschot als rector van Handel, in 1908, werd als geschenk de Benedictiekapel gebouwd, precies halverwege de processieweg en de reeks Rozenkranskapelletjes. In deze Benedictiekapel vinden we de beeltenis v een gezeten Madonna met kind en de knielende Dominicus.

Het is vooral voor de actieve senioren, die goed kunnen wandelen, we lopen met een gemiddelde tussen de 5 en 6 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog en stoffig of nat en modderig zijn.
Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.
Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.