6 november 2023

Wandeling (16 km)

Deze herfstwandeling is op donderdag 16 november 2023. Opgeven kan tot en met dinsdag
14 november 2023. Samenkomst op het kerkplein om 9.15 uur waarna we gezamenlijk vertrekken.
De kosten voor het meerijden zijn € 3,00 per persoon.
Aanmelden kan alléén via emailadres: kbowandelen@gmail.com


Herfstwandeling Sonse bossen

We starten en eindigen bij het Museum Bevrijdende Vleugels tussen Best en Son. Dit is een historische plek omdat in dit gebied op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten van de 101ste Airborne Divisie landen voor operatie Market Garden.

Tussen Best en Son ligt een groot bos- en heidegebied, dit gebied is ongeveer 300 ha groot. In het gebied ligt een mooi en groot meer namelijk het ‘Oud Meer’. Rondom dit meer ligt aan een zijde een mooi zandgebied en aan de andere zijde een natuurgebied. In de winter als het flink gevroren heeft kan je hier heerlijk schaatsen.
We komen ook langs het Joe Mann Paviljoen waar ook het Joe Man Openluchttheater ligt. Deze zijn genoemd naar de Amerikaanse parachutist Joe Mann die in 1944 om het leven kwam bij het redden van zijn kameraden. In deze bossen raakte hij gewond door kogels in beide schouders. Ook werden er granaten geworpen, een ervan kwam bij hem en zijn zes maten terecht, door zijn verwondingen kon hij hem niet weggooien. Hij riep ‘Grenade’ en gooide zich ruggelings op de granaat, hij stierf kort na de ontploffing. Door deze opoffering werden er van zijn zes maten maar drie lichtgewond en bleven de anderen ongedeerd.
Het openluchttheater heeft 800 zitplaatsen en is ontworpen door architect L.S. Rooijackers in 1954.

Hopelijk zijn tijdens deze herfstwandeling de bladeren nog niet van de bomen maar zijn ze nog mooi gekleurd.
We wandelen met een tempo van ± 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen ook door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog, stoffig dan wel nat en modderig zijn. Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.
Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.

Pieter