9 oktober 2023

Wandeling vanuit Weert

KBO wandeling ‘Via Kruispeel en Altweerterheide’, lengte 16 km, vanuit Weert.
De wandeling is op donderdag 19 oktober 2023. Opgeven kan tot en met dinsdag 17 oktober 2023.
Samenkomst op het kerkplein in Aarle-Rixtel om 9.15 uur waarna we gezamenlijk vertrekken.
De kosten voor het meerijden zijn € 5,00 per persoon. Aanmelden kan alleen via onderstaand emailadres:
kbowandelen@gmail.com.
————————————————————————————————————————
De Kruispeel lig ten zuidwesten van Weert en aan de zuidkant van de Zuid-Willemsvaart. Het gebied is ongeveer 35 ha groot en maakt deel uit van het grenspark Kempen-Broek. Sommige stukken zijn erg natte heideveldjes en het ligt aan de Tungelroyse beek. Het gebied ligt 33m boven NAP terwijl het omringende gebied op 35m boven NAP ligt.

De Altweerterheide is een heide- en bosgebied. Het gebied is genoemd naar het dorp Altweerterheide welk het meest westelijke dorp in de provincie Limburg is. Ten westen van dit gebied liggen de Laurabossen welke bestaan uit voornamelijk grove dennen. Deze zijn speciaal aangeplant voor de Laura mijnen in Eygelshoven in Limburg. Ze werden gebruikt om de mijngangen te stutten maar toen de mijnen sloten zijn deze bomen overbodig geworden.

De IJzeren man is een natuur en recreatiegebied en heeft alles in huis wat u zoekt om te recreëren. Je kunt er wandelen door de mooie natuur of aan je conditie werken op de verschillende fitnes apparaten. Je kunt er zwemmen in het overdekte zwemparadijs of genieten van het Blauwe Meertje met zijn azuur blauwe water en witte strandjes. Het gebied is ideaal als je op zoek bent naar een uitdagende actieve dag of juist heerlijk rustig wilt bijkomen in de natuur. De naam IJzeren man is afkomstig van de zogenaamde ‘excavateur’ een grote graafmachine zoals we die in het verleden zagen. De machine bestond uit een lange arm met daaraan een serie bakken die door een ronddraaiend kabel- of kettingsysteem werden voortbewogen. Deze machines werden in de volksmond een ijzeren man genoemd. Het gewonnen zand werd voor diverse dingen gebruikt, zoals het ophogen van gebieden voor spoorlijnen, nieuwe wegen of in de bouw.

Het is vooral voor de actieve senioren, die goed kunnen wandelen, we lopen met een gemiddelde van 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog, stoffig dan wel nat of modderig zijn. Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.
Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.
Pieter