7 april 2023

Wandeling (16 km)

De komende KBO-wandeling ‘via Kasteel Geijsteren’, lengte 16 km, is vanuit Oostrum. Deze is op donderdag 20 april 2023. Opgeven kan tot en met dinsdag 18 april 2023.
Samenkomst om 9.15 uur op het kerkplein in Aarle-Rixtel. Vanaf hier vertrekken we naar Oostrum.
Kosten voor het meerijden zijn € 4,00 per persoon. Aanmelden kan alleen via e-mailadres:
kbowandelen@gmail.com

———————————————————————————————————————————-

Maria kapel of Bongaerds kapel
Deze kapel is opgetrokken uit baksteen en heeft een rechthoekige vorm. De kapel heeft een spitsvormige open ingang maar geen vensters. Hij is geheel wit geschilderd. In de nis staat een geglazuurd reliëf met Jozef, Maria en het kindje Jezus op een ezel.

De Rosmolen
De Rosmolen is een watermolen gelegen aan de Oostrumse beek en gelegen op het Landgoed Kasteel Geijsteren. De molen dankt zijn naam aan het feit dat het vroeger door een paard werd aangedreven. De huidige molen is gebouwd in 1667. Het is een zogenaamde wintermolen, dit betekent dat ze slechts in de winterperiode, van oktober tot april, genoeg water ontving om rogge te kunnen malen.

Kasteel Geijsteren
Kasteel Geijsteren daterend uit de 13 eeuw is gelegen nabij de Maas. In 1585 werd het kasteel verwoest en in 1918 brandde het af. Na deze brand werd het kasteel in een afgeslankte vorm herbouwd maar in 1944 werd het door een Brits bombardement verwoest. Nu is het nog slechts een herstelde ruïne.

Onze Lieve Vrouw van Heimwee en Verlangenkapel
De kapel heeft een vierkante plattegrond en heeft een paraboolvormige spits. De kapel is zowel aan de buitenzijde als binnen wit gestuukt. De vloer heeft een mooi kleurrijk mozaïek.

Sint Willibrorduskapel
Het is een kapel in Gotische stijl en dateert uit de 16e eeuw. Hij staat in het bosgebied op landgoed Geijsteren. Naast de kapel bevindt zich een eeuwenoude waterput die bekend staat als een heilige bron. Ook staat er een grenspaal uit 1551 die de grens tussen Noord-Brabant en Limburg markeert .

Boschhuizerbergen
Dit is een Natura 2000 gebied wat voornamelijk bestaat uit dennen met een mooie kern van jeneverbessen. Verspreid in het gebied liggen diverse stukjes met stuifzand.


Het is vooral voor de actieve senioren die goed kunnen wandelen. We lopen met een gemiddelde van 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen ook door natuurgebieden. Afhankelijk van het weer kunnen de paden droog en stoffig dan wel nat of modderig zijn. Het is zeker verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.

Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.

Groeten Pieter

tel: +31652373639