5 maart 2023

Wandeling ‘Door stad en land’

De komende lange KBO wandeling Door stad en land, lengte 17 km is op donderdag 16 maart 2023.
Samenkomst is op het kerkplein in Aarle-Rixtel om 9.15 uur, vanwaar we meteen gaan wandelen.
Opgeven kan tot en met dinsdag 14 maart.

Aanmelden kan alleen via onderstaand emailadres:
kbowandelen@gmail.com


We lopen vanaf de kerk richting de Biezen om vervolgens langs de Snelle Loop te gaan wandelen.
De Snelle Loop is al een lange tijd de grens tussen de gemeentes Gemert en Laarbeek en het is een van de vele riviertjes die de Peel ontwateren.
De naam, de Snelle Loop zegt het al, dit riviertje stroomt snel wegens het grote verval. Daarom zitten er overal natuurlijke obstakels in met een hoogte van 50 tot 70 cm. Op 1 km zijn er soms wel 3 stuks. Het is geen natuurlijke beek, maar een gegraven waterloop die deel uitmaakte van een in de veertiende eeuw opgeworpen landweer. Deze is in 2020 in het kader van de aanleg van een ecologische verbindingszone deels hersteld. De Snelle Loop was voorheen een dubbele waterloop met daartussen een hoge wal. De landweer liep vanaf het buurtschap Grotel tot aan de Aa. De wal en de dubbele loop zijn in de 20ste eeuw geheel verdwenen tussen de Beeksedijk en de Aa, maar de wal vanaf Grotel tot aan de Beeksedijk bestaat nog steeds. Daar is de dubbele loop ook deels hersteld door de aanleg van een lange vistrap.

We wandelen verder via de Grotelsche Heide en Scheepstal om vervolgens langs de rand van de muziekwijk in Helmond bij het het ondergelopen weiland van boer Kuijpers te komen. Wie weet ligt er ijs op. Vervolgens lopen we via sluis 7 en de Schevelingse pad naar MFC De Dreef voor een drankje, hier eindigt ook deze wandeling.


Het is vooral voor de actieve senioren die goed kunnen wandelen. We lopen met een gemiddelde van
5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen, want we wandelen ook door natuurgebieden. Afhankelijk van het weer kunnen de paden droog en stoffig dan wel nat of modderig zijn. Het is zeker verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.

Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.

Groeten, Pieter

tel: +31652373639