6 februari 2022

Lange wandeling

KBO wandeling ‘Langs molen de Volksvriend’, lengte 17 km.
De wandeling is op donderdag 17 februari 2022, vertrek vanaf Landgoed de Heikant.

Opgeven kan tot en met dinsdag 15 februari 2022.

We mogen weer, dus gaan we in februari weer beginnen met onze lange KBO-wandelingen.

Vanaf Landgoed de Heikant gaan we via de Grotelse heide richting de Mortel. Als we daar in de buurt komen lopen we via

Visvijver Dribbelei

zandwegen langs Mortel naar de rand van Gemert. Hier lopen we een klein stukje via buurtschap Boekend naar molen de Volksvriend om daarna langs de visvijver Dribbelei een beetje door Gemert te lopen. We gaan hier via het nieuwe plan het Hof van Nazareth met in de parkachtige binnentuin nog de oorspronkelijke Mariagrot richting het kasteel om daarna door de tuinen van Velt-Gemert ‘het Heerlijck Hopveld’ Gemert weer te verlaten.

Heerlijck Hopveld houdt zich bezig met natuurlijke siertuinen, biologische groenteteelt, ecologische voeding en natuurontwikkeling. We lopen verder via het bruggetje over de Snelle Loop en gaan dan als het enigszins meezit door de Biezen, indien het niet te nat of te modderig is, weer terug naar ons startpunt om nog even samen een drankje te nemen en vervolgens huiswaarts te keren.

Waar nu molen de Volksvriend staat stond vroeger molen de Ruyter, gebouwd in 1864 door Johannes der Kinderen welke in 1887 tot de grond toe af brandde. De oorspronkelijke molen die daarna gebouwd is in 1888 is een ronde stenen bovenkruier, het is een Beltmolen die dienst deed als korenmolen. De molen is in de loop der jaren flink verwaarloosd maar in het begin van 2015 is men begonnen om deze molen te restaureren. Er is voor gekozen om de molen te restaureren naar de periode van 1970 en wel zodanig dat alle details weer kloppen. Het kleurrijke schilderwerk is na historisch onderzoek weer teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren. Nadat het renovatiewerk klaar was is de molen in 2017 weer heropend.

Het is vooral voor de actieve senioren, die goed kunnen wandelen, we lopen met een gemiddelde van 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog/stoffig dan wel nat/modderig zijn. Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.

Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.

Pieter van Doorn